Placeholders logotyp, till startsidan

Kontraspionage

För att motverka spioneri och annan säkerhetshotande verksamhet bedriver Säkerhetspolisen kontraspionage. Det innebär att Säkerhetspolisen aktivt inhämtar uppgifter för att analysera och agera mot olovlig underrättelseverksamhet från främmande makt.

Eftersom spioneri är olagligt ska verksamheten hållas dold för värdlandets säkerhetstjänst. Därför använder andra länder flera olika typer av konspirativa metoder. Konspirativt beteende är en naturlig del av spionage för att ge omgivningen en falsk bild av vad som verkligen pågår, som till exempel att använda falska namn eller täckbefattningar. Kontraspionage innebär att bekämpa denna typ av verksamhet.

De uppgifter Säkerhetspolisens kontraspionage inhämtar kan leda till exempelvis spaningsinsatser eller samtal med uppgiftslämnare, som i sin tur kan resultera i olika typer av åtgärder för att motverka säkerhetshotande verksamhet från andra länder. Uppgifterna kan också leda till att en förundersökning inleds om misstänkta brott mot Sveriges säkerhet.

Säkerhetspolisens uppgift är att förhindra att brott mot Sveriges säkerhet begås.

För att bedriva ett framgångsrikt kontraspionage är Säkerhetspolisen arbete med analys och underrättelseinhämtning viktiga. Likaså sker arbetet i nära samverkan med andra myndigheter, såväl i Sverige som internationellt.

En förutsättning för kontraspionaget är att de aktörer Säkerhetspolisen bekämpar inte känner till metoder och arbetssätt. Därför är det mesta av Säkerhetspolisens arbete inom kontraspionage omgärdat av sekretess.

Förebyggande arbete

Säkerhetspolisens uppgift är att förhindra att brott mot Sveriges säkerhet begås. Det är ett arbete som Säkerhetspolisen bedriver hela tiden, genom bland annat inhämtning av information och spaning.

Säkerhetspolisen kan också dela information till andra myndigheter som genomför åtgärder för att minska hotet. Till exempel kan regeringen förklara en utländsk underrättelseofficer, som arbetar under diplomatisk täckmantel i Sverige, som icke önskvärd i landet, så kallad persona non grata (PNG). Som utländsk diplomat skyddas du från att åtalas för brott i Sverige.

Säkerhetspolisen genomför också säkerhetshöjande åtgärder genom att minska sårbarheter i skyddsvärda verksamheter. Säkerhetspolisen identifierar verksamheter i det svenska samhället som skulle kunna vara föremål för intresse från andra länders underrättelsetjänster. Genom att informera och föreläsa för personer som arbetar i skyddsvärda verksamheter om underrättelsehotet, värvningsförsök och cybersäkerhet stärks skyddet av Sveriges säkerhet. Denna förebyggande verksamhet bedrivs som säkerhetsskydd.

Senast ändrad

 10 januari 2024

Spionage Kontraspionage

Dela denna artikel

Placeholderlogotyp

Säkerhetspolisen avvärjer hot mot Sveriges säkerhet och mot medborgarnas fri- och rättigheter. Vårt uppdrag är att säkra framtiden för demokratin.

Sociala medier

Följ Säkerhetspolisen i sociala medier. Vi finns på Twitter, Instagram och LinkedIn

Tipsa oss

Har du sett eller hört något som Säkerhetspolisen kan ha nytta av i arbetet för att skydda Sverige?

Till tipssidan

Telefon: 010-568 70 00

Om kakor på webbplatsen

På denna webbplats används endast nödvändiga kakor för att webbplatsen ska fungera. Genom att klicka på "Jag förstår" sätts också en kaka för att fortsätta hålla meddelandet stängt.

Läs mer om kakor