Säkerhetsskyddsavtal – samverkan mellan fler än två parter
Vid samverkan eller samarbete mellan aktörer som bedriver säkerhetskänslig verksamhet kan ett säkerhetsskyddsavtal ingås mellan fler än två parter. Avtalet ska då ingås i en nivå som motsvarar den högsta nivå som hade gällt i fall parterna istället ingått bilaterala avtal.
En verksamhetsutövare som har ingått ett säkerhetsskyddsavtal enligt 4 kap. 1 § säkerhetsskyddslagen (2018:585) ska anmäla det till den som beslutar om placering i säkerhetsklass och tillsynsmyndigheten (enligt 6 kap. 5 § SSF). En anmälan ska också göras när ett säkerhetsskyddsavtal upphör att gälla. Den som beslutar om placering i säkerhetsklass ska skyndsamt vidarebefordra anmälan till Säkerhetspolisen. Ett ingånget säkerhetsskyddsavtal anmäls till Säkerhetspolisen på blanketten ”Underlag för säkerhetsskyddsavtal – samverkan” där flera samverkansparter kan anges. Säkerhetspolisen behöver endast ett underlag för respektive säkerhetsskyddsavtal.
Vid samarbete eller samverkan kan säkerhetsprövningen under vissa förutsättningar göras mindre långtgående och grundutredning, registerkontroll och särskild personutredning underlåtas. Detta gäller endast under förutsättning att personen i fråga redan är föremål för en säkerhetsprövning som omfattar det aktuella samarbetet eller samverkan (3 kap. 3 § första stycket SSL och 7 kap. 3 § andra stycket PMFS 2022:1). För att undantaget ska kunna tillämpas måste alltså personen i fråga redan vara säkerhetsprövad med hänsyn till all den säkerhetskänsliga verksamhet som personen kan få tillgång till inom ramen för samarbetet eller samverkan.
Parterna behöver säkerställa att aktuella befattningar placeras i rätt säkerhetsklass med hänsyn till den sammantagna säkerhetskänsliga verksamheten som denne de kan få tillgång till genom förfarandet. Därför behöver parterna i samråd utreda vilket deltagande i aktuell samverkan eller samarbete som ska placeras i vilken säkerhetsklass, samt vilket deltagande som föranleder krav på säkerhetsprövning utan placering i säkerhetsklass. Kontrollorsaken kan vara bredare än för den egna verksamheten men behöver beskrivas, exempelvis att man ska samarbeta eller samverka inom totalförsvarsplanering. Vidare behöver det upprättas rutiner för att följa upp att berörda parter i samverkan eller samarbetet genomför en adekvat säkerhetsprövning av aktuella personer.
När undantaget om mindre långtgående säkerhetsprövning inte är tillämpligt kan en registerkontroll kopplas till ett säkerhetsskyddsavtal avseende samarbete eller samverkan. Om det vid registerkontrollen eller den särskilda personutredningen framkommit uppgifter som ska lämnas ut för säkerhetsprövning meddelas endast den som ansökt om registerkontrollen.
Senast ändrad
4 oktober 2024
Dela denna artikel