Placeholders logotyp, till startsidan

Hot mot centrala statsledningen

En grundläggande förutsättning för en fungerande demokrati är att den centrala statsledningen ska kunna utföra sina uppdrag på ett tryggt och säkert sätt. Det finns aktörer som vill begränsa den demokratiska processen. Orsakerna är flera, men konsekvenserna kan bli att grundläggande demokratiska rättigheter hotas.

Säkerhetspolisens uppdrag är att skydda Sverige och demokratin. En grundläggande del i detta är att de främsta representanterna för vårt demokratiska system, den centrala statsledningen, ska kunna verka utan att utsättas för hot, trakasserier, våld eller otillbörlig påverkan.

Hoten mot den centrala statsledningen kommer från olika aktörer (våldsbejakande extremism, enskilda hotaktörer eller främmande makt) med olika motiv.

Oavsett hur hotet ser ut eller varifrån det kommer så är det Säkerhetspolisens uppdrag att skydda den centrala statsledningen och i förlängningen våra grundläggande fri- och rättigheter och politiska oberoende.

Senast ändrad

 2 maj 2022

Personskydd

Dela denna artikel

Den centrala statsledningen

Säkerhetspolisen ansvarar för personskyddet för den centrala statsledningen. Den består av drygt 400 funktioner:

  • statschefen
  • tronföljaren
  • talmannen
  • riksdagsledamöterna
  • statsministern
  • statsråden
  • statssekreterarna
  • kabinettssekreteraren.
Placeholderlogotyp

Säkerhetspolisen avvärjer hot mot Sveriges säkerhet och mot medborgarnas fri- och rättigheter. Vårt uppdrag är att säkra framtiden för demokratin.

Sociala medier

Följ Säkerhetspolisen i sociala medier. Vi finns på Twitter, Instagram och LinkedIn

Tipsa oss

Har du sett eller hört något som Säkerhetspolisen kan ha nytta av i arbetet för att skydda Sverige?

Till tipssidan

Telefon: 010-568 70 00

Om kakor på webbplatsen

På denna webbplats används endast nödvändiga kakor för att webbplatsen ska fungera. Genom att klicka på "Jag förstår" sätts också en kaka för att fortsätta hålla meddelandet stängt.

Läs mer om kakor