Placeholders logotyp, till startsidan

Säkerhetspolisen 2024/2025

Hotet

Teknikanskaffning på bred front

Västerländsk kunskap och teknik är högt prioriterat av främmande makts säkerhets- och underrättelsetjänster. Anskaffning sker för att få tillgång till kunskap och teknik som behövs i krigföring men kan även nyttjas för mer långsiktiga strategiska syften.

alt

Ryssland har sedan lång tid tillbaka behov av västerländsk kunskap och teknik för att kunna bygga upp och bibehålla sin militära förmåga. Anskaffningen är högt prioriterad och resurssatt. Sedan Ryssland inledde det fullskaliga kriget mot Ukraina har anskaffningsbehovet ökat kraftigt. Samtidigt har EU, USA och andra länder infört sanktioner mot Ryssland vilket gör att landet numera nästan uteslutande använder sig av dolda metoder, eller på annat sätt invecklade och förvillande upplägg, för att olovligen anskaffa kunskap och teknik. Här spelar de ryska säkerhets- och underrättelsetjänsterna en central roll.

Genom att använda ombud och företagsstrukturer som på ytan ser legitima ut anskaffar de ryska tjänsterna varor som den ryska försvarsindustrin behöver. Även skyddsvärd forskning och teknikutveckling är av intresse.

Säkerhetspolisen bedömer att speditörer, logistiker, revisorer och jurister medvetet eller omedvetet kan möjliggöra, och till och med spela en avgörande roll, för att anskaffningsverksamhet och täckföretag kan drivas på ett till synes legitimt sätt.

Sverige som plattform

En person åtalades 2022 för teknikanskaffning för Rysslands militära underrättelsetjänsts (GRU) räkning. Trots att tingsrätten fann det bevisat att individen agerat på uppdrag av GRU och inte ifrågasatte att verksamheten skadat Sveriges säkerhet, friades personen. Enligt tingsrätten hade personens verksamhet inte syftat till att inhämta uppgifter som kunde utgöra spioneri och det saknades därmed lagstöd för att döma personen. Domen är överklagad.

Säkerhetspolisen har hanterat ytterligare fall där Sverige används som en plattform för att anskaffa produkter för rysk försvarsindustri. I ett fall använde en rysk medborgare ett nätverk av företag för att slussa vidare teknik till Ryssland, bland annat via Sverige. Genom reducerande åtgärder kunde Säkerhetspolisen kraftigt begränsa nätverkets verksamhet och förhindra att Sverige användes som ett nav för anskaffning.

Säkerhetspolisen bedömer att den ryska teknik­anskaffningen kommer att fortgå under överskådlig tid och Rysslands säkerhets- och underrättelsetjänster kommer att fortsätta använda en rad olika tillvägagångssätt för att dölja sin verksamhet. Det ställer krav på brottsbekämpande myndigheter men även på företag vars produkter kan vara av intresse för främmande makt. Genom att vara medvetna om vilka tillvägagångssätt främmande makt använder för att anskaffa teknik kan svenska företag minska risken att deras produkter blir en del av Rysslands krigföring mot Ukraina.

Strategisk och taktisk anskaffning

De produkter som främmande makt har intresse av behöver inte nödvändigtvis vara militära eller ha dubbla användningsområden. Även produkter som till synes har en civil användning kan komma att användas i ett helt annat sammanhang än tänkt. Detta gäller inte bara för de produkter Ryssland anskaffar, det gäller även för Iran och Kina.

Iran har stort fokus på anskaffning av kunskap och produkter som kan användas för utveckling av massförstörelsevapen eller av vapenbärare. Den iranska anskaffningen av denna sorts teknik riktar sig brett mot flera olika industrier. Ett exempel är anskaffning av verkstadsmaskiner för civilt bruk men som också kan användas i utveckling av ­massförstörelsevapen. I takt med den eskalerade konflikten i Mellanöstern har Iran även ett behov av taktisk teknikanskaffning, det vill säga anskaffande av produkter som behövs i närtid.

Även om en stor del av den anskaffning som riktas mot Sverige handlar om produkter som behövs här och nu pågår även anskaffning för mer långsiktiga och strategiska syften. För Rysslands del är även strategiska förmågor och militära program fortsatt högt prioriterade.

Länder som undgår eller är oförmögna att efterleva sanktionsregler, kan olovligen få tillgång till känslig västerländsk teknik och kunskap.

Även Kina anskaffar kunskap och teknik för att kunna uppnå långsiktiga strategiska mål. Med fokus på utveckling inom olika strategiskt framväxande ­teknikområden strävar det kinesiska kommunistpartiet efter etablering av global högteknologisk dominans på både lång och medellång sikt. Dominansen kan sedan nyttjas i direkt säkerhetshotande verksamhet, men även i syfte att överta marknadsandelar och i förlängningen cementera olika potentiellt skadliga ­kritiska beroenden, ofta på bekostnad av svensk industri.

Säkerhetspolisen kan se hur Ryssland, Kina och Iran samverkar i högre grad. Genom sin samverkan med varandra, men även med andra länder som undgår eller är oförmögna att efterleva sanktionsregler, kan länderna olovligen få tillgång till känslig västerländsk teknik och kunskap.

För att motverka teknikanskaffning och sanktionsöverträdelser samverkar Säkerhetspolisen med andra myndigheter och genomför regelbundet informationsinsatser riktade till företag, branschorganisationer, myndigheter och lärosäten.

Exempel på varningssignaler för sanktionskringgåenden

  • Affärsupplägget inkluderar användande av indirekta transaktioner som mellanhänder eller skalbolag samt bolag med komplexa företagsstrukturer.
  • Involverade företag finns i, eller produkterna ska skickas genom, länder som är kända för att bryta mot sanktioner.
  • Kunden eller bolaget är nyetablerade, delar adress eller kontaktuppgifter med flera företag, eller så har ägarstrukturen förändrats.
  • Vd eller ansvarig chef är inte tillgänglig utan all kommunikation går via en anställd eller via en person med fullmakt.
Fullständig lista på varningssignaler och en vägledning till verksamhetsutövare vars produkter riskerar att exporteras till Ryssland finns att läsa här. Pdf, 978.2 kB. (Pdf, 978.2 kB)
Placeholderlogotyp

Säkerhetspolisen avvärjer hot mot Sveriges säkerhet och mot medborgarnas fri- och rättigheter. Vårt uppdrag är att säkra framtiden för demokratin.

Sociala medier

Följ Säkerhetspolisen i sociala medier. Vi finns på Twitter, Instagram och LinkedIn

Tipsa oss

Har du sett eller hört något som Säkerhetspolisen kan ha nytta av i arbetet för att skydda Sverige?

Till tipssidan

Telefon: 010-568 70 00

Om kakor på webbplatsen

På denna webbplats används endast nödvändiga kakor för att webbplatsen ska fungera. Genom att klicka på "Jag förstår" sätts också en kaka för att fortsätta hålla meddelandet stängt.

Läs mer om kakor